Lidice 2012

Levicový klub žen spolu s OV KSČM v Českých Budějovicích zorganizoval zájezd na pietní akt k 70. Výročí vyhlazení středočeské obce Lidice fašisty. V  neděli 10. Června ráno za deštivého počasí se vydal plný autobus účastníků různého věku – od studentů po starší občany – straníky i nestraníky a dokonce dvou Rakušanů na cestu. Při družném hovoru cesta rychle uběhla. Mnozí měli možnost poprvé projet Pražským okruhem včetně Lochkovského tunelu. Po příjezdu do Lidic nastalo vítání se známými z celé republiky a řazení do průvodu. Středočeské členky LKŽ zajistily pro všechny ostatní kluby kytice rudých karafiátů k pomníku mužů a kytice bílých květů dětem. Ženy, členky i nečlenky Levicových klubu v bílých halenkách si uvázaly rudé šálky a vydaly se nejprve ke zdi Horákova statku, kde byli zastřeleni lidičtí muži. Průvod to byl velmi dlouhý a důstojný přesto, že mu oficiální média nevěnovala žádnou pozornost. Potom průvod pokračoval k sochám dětských obětí, kde ženy položily záplavu bílých květů. Místopředsedkyně Republikové rady LKŽ Gábina Hubáčková přednesla báseň a místopředsedkyně UV KSČM Miloslava Vostrá pronesla projev. Vyzvala všechny přítomné, aby nedovolili opakování všech těch hrůzných činů, ani válek. Pak už se účastníci rozešli k sledování vystoupení dětských souborů, k prohlídce muzea, k procházce Růžovým sadem i celým areálem. Přes nepřízeň počasí všichni vydrželi do konce a odjížděli se silnými zážitky.Poděkování patří všem účastníkům za důstojnou reprezentaci našeho okresu. Zvláště pak studentovi Otakarovi Štindlovi, který se po celou dobu vzorně staral osvého nevidomého kamaráda Marka Mullera. A to nejen na této akci, ale vodí ho prakticky na všechny akce pořádané KSČM.
Na závěr jsem se zeptala rakouských hostů Leo Furtlehnera-mluvčího Zemské organizace KS Rakouska a Stefana Krenna- aktivisty Společnosti Kubánsko-Rakouského přátelství- na jejich dojmy. Oba si odnášeli velmi silné emotivní zážitky zvláště od sousoší lidických dětí. Vysoce ocenili průběh celého pietního aktu a pronesli přání, aby především mladí lidé byli seznamováni pravdivě s historií, aby lidé bez ohledu na národnost, politické názory či náboženství společně bojovali proti fašismu na udržení míru po celém světě.

Miluše Joanidu

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky, Články se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.