Práce člena městského zastupitelstva

pro mne nepředstavuje pouze aktivní účast na zasedáních tohoto orgánu, ale probíhá samozřejmě kontinuálně po celý rok. Spočívá v získávání informací o dění ve městě, a to jak podrobným studiem podkladových materiálů, které zastupitelům poskytuje rada města, tak monitorováním místního tisku, internetu a názorů občanů. Nedílnou součástí této práce je osobní účast na veřejných akcích a veřejném projednávání otázek, které se města a života jeho obyvatelů týkají (např. využití KD Slavie, veřejné projednávání dopravních akcí v Pětidomí, Jížní spojka, májské školy).
Zhruba týden před zasedáním zastupitelstva dostáváme do rukou většinu materiálů a návrhů, které Rada města na zasedání projednala a o kterých ze zákona přísluší rozhodnout městskému zastupitelstvu. S těmito podklady je nutné se co nejpodrobněji seznámit, často jednotlivé body konzultujeme s kolegy ze zastupitelského klubu. Pravidelně den či dva před jednáním zastupitelstva uskutečňujeme jednání klubu zastupitelů za KSČM, kde si navzájem doplňujeme informace k aktuálním bodům a kde k zásadním věcem připravujeme společný postup. Zde se také scházejí podněty a informace, se kterými se na jednotlivé zastupitele obrátili občané Budějovic. Zde vidím prostor pro větší zapojení členské základny KSČM do přípravy podnětů k jednání zastupitelstva.
Při samotném jednání zastupitelstva se samozřejmě podílíme na průběhu jednání a snažíme se jako řádná opozice kontrolovat, jakým způsobem Rada města nakládá s finančními prostředky a jaké akce hodlá podporovat a uskutečňovat. Je zde prostor k interpretaci názorů občanů i názorů vlastních, a to především v diskuzi zastupitelů, která je pravidelným bodem programu. Zde se díky veřejnému charakteru zasedání zastupitelstva a jeho online přenosu otevírá možnost informovat o názorech a postojích KSČM i širokou veřejnost.

Jan Pikous

Příspěvek byl publikován v rubrice Klub 1. máje, České Budějovice, Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.