Dobeše do koše!

Právě toto heslo bylo nejvíce slyšet ve středeční odpoledne 29. února v ulicích Českých Budějovic při demonstraci proti vysokoškolské reformě, kdy přibližně tisíc studentů s transparenty a hlasitým pískotem dalo najevo nesouhlas se záměrem ministra školství, mládeže a tělovýchovy, Mgr. Josefa Dobeše, ohledně zavedení školného a upravení pravomocí na vysokých školách.
Této demonstrace se zúčastnili i členové Klubu 1. máje a sympatizanti KSČM. Přípravy probíhaly už den předem v univerzitní aule, tzv. Bobíku, Jihočeské univerzity. Zde byla promítána různá videa týkající se vysokoškolské reformy, např.: postoj levicového sociologa, Prof. PhDr. Jana Kellera, CSc. Rozvinula se i diskuze, do které se zapojil člen Klubu 1. máje a sympatizant KSČM, který razantně nesouhlasil s touto reformou. Zazněl i názor nedávno nově zvoleného rektora Jihočeské univerzity, Prof. RNDr. Libora Grubhoffera, CSc., který také nesouhlasí s reformou a podporuje studenty v jejich úsilí. Po oficiálním začátku studenti začali vyrábět transparenty na připravovanou demonstraci, večer doprovázela studentská kapela.
Následující den se ve 14 hod. shromáždili studenti se svými transparenty ze všech fakult u rektorátu Jihočeské univerzity, odkud vyšel průvod po Branišovské ulici, Husově třídě přes Dlouhý most, ulicí Na Sadech a Kanovnickou, kolem černé věže až na náměstí Přemysla Otakara II. Členové Klubu 1. máje nesli vlajku se znakem Jihočeské univerzity a nápisem „Vzdělání není byznys“. Společně s ostatními provolávali hesla „Dobeše do koše“, „Svobodné vysoké školy“, atd. Po celou dobu průvodu zajišťovala Policie ČR bezpečnost a volný průchod demonstrantům. Kolemjdoucí a okolo projíždějící auta dali najevo svou pod-poru pískotem a troubením.
Na náměstí se provolávala nesouhlasná hesla, cinkalo se klíči, donesla se i symbolická rakev, která představovala rozloučení studentů s navrhovanými reformami, které jsou pro ně nepřijatelné. Zazněl projev předsedy Studentské rady Jihočeské univerzity, Vojtěcha Študenta, a také rektora univerzity, Prof. RNDr. Libora Grubhoffera, CSc. Studenti byli seznámeni s prohlášením iniciativy Za svobodné vysoké školy a toto stvrdili svými podpisy.
Demonstrace probíhaly ve všech univerzitních městech České republiky. Členové Klubu 1. máje a sympatizanti KSČM děkují organizátorům protestů a akademické obci za jejich odhod-lání a snahu něco změnit.

Příspěvek byl publikován v rubrice Klub 1. máje, Novinky, Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u Dobeše do koše!

1. ne"spokojený" student napsal:

Jsem velmi potěšen, že jsem se jakožto student mohl zůčastnit této důležité demonstrace!
    Zda-li byla přínosem pro změnu reforem, anebo školského systému, nevím a nechci se pouštět do obšírných debat. Avšak věřím, že my studenti jsme byli slyšet a jak je známo z historie, studenti mají sílu, odhodlání, odvahu a hlavně chuť bojovat proti bezpráví.

S díky

Otakar Štindl