Historie „boje“ o obchvat Lišova

Na výroční schůzi Klubu seniorů Lišova,které se zúčastnil i pan starosta Jiří Švec,zazněly dotazy týkají se vybudování obchvatu. Ukázalo se, že občané mají pocit nedostatečné informovanosti a tak mi dovolte shrnutí kroků, které byly v tomto ohledu podniknuty.

Začátkem roku 2005 proběhla na podnět ZO KSČM v Lišově petiční akce za urychlení realizace přeložky silnice I/34 v úseku Klauda – Lišov – Štěpánovice, kterou podepsalo 874 občanů.

Jako členka petičního výboru jsem petici předala 10.června 2005 náměstkovi ministra dopravy  ing. Jiřímu Kubínkovi. Dostala jsem písemnou odpověď, že nebyla schválena změna územního plánu „Velkého územního celku Českobudějovicko“ a to spadá do kompetence Zastupitelstva kraje. O petici vyšel článek 10. června 2005 v deníku Právo.

Při osobním jednání na Ředitelství silnic a dálnic ( dále jen ŘSD ) v Českých Budějovicích a na Krajském úřadě – odbor územního plánování jsem se dozvěděla, že z města nebyl vznesen požadavek na řešení a že z jejich strany nejsou kladeny žádné překážky.

Jelikož se záležitost stále nehýbala kupředu, proběhla začátkem roku 2007 nová petice za zajištění měření vlivu provozu silničních motorových vozidel na třídě 5. května s 592 podpisy.

Tato petice byla předána v březnu 2007 starostovi města ing. Václavu Chmelovi a ten ji na základě rozhodnutí Zastupitelstva města předal ŘSD v Českých Budějovicích. Do konce roku pak probíhala čilá korespondence mezi městem, mnou, ŘSD a Krajským úřadem, kde nám bylo vysvětlováno, že změna územního plánu proběhne v 1. čtvrtletí 2008, měření vlivů provozu bylo provedeno v roce 2004, ale výměna oken by stála 5 milionů a proto se bude raději čekat na obchvat.

Ve stejné době jsem absolvovala několik osobních jednání jak na ŘSD, tak jsem se jako v té době krajská zastupitelka snažila urychlit změnu územního plánu a sehnat co nejvíce podpory u lidí, kteří by mohli pomoci.

V dubnu 2007 proběhla v Lišově anketa „Co vám ve vašem městě vadí“ zveřejněná v Českobudějovickém deníku“.

Ke změně „Velkého územního plánu Českobudějovicko“ došlo v září 2008, ale jak víte, zase se dál nic nědělo.

V únoru 2011 jsme se vypravili s novým starostou p. Jiřím Švecem a radním p. Pavlem Dvořákem na schůzku s generálním ředitelem ŘSD České republiky, kterou nám domluvil poslanec a předseda kontrolního výboru Poslanecké sněmovny p. JUDr. Vojtěch Filip a také nás na ni doprovodil. Generální ředitel nám slíbil zjistit, kde příprava stavby vázne. Ale jak to tak v posledních létech bývá, než něco podnikl, byl odvolán. Mezitím se také vyměnil ministr dopravy a tak stále začínáme znovu.

Během roku 2011 proběhlo několik jednání na ŘSD v Českých Budějovicích, s hejtmanem Jihočeského kraje a úředníky odboru dopravy na Magistrátu města České Budějovice.

Poslední informace je, že Magistrát podá návrh na zahájení územního řízení na Stavební úřad v Lišově, potom bude zahájena tvorba prováděcí dokumentace pro stavební povolení a v r. 2015 by se mohlo začít stavět.

Vedení města Lišov má velký zájem na tom, aby se občanů ve městě dobře žilo a proto vítá i občanské aktivity v tomto směru. Je ale třeba akce koordinovat, postupovat společně a vzájemně se informovat o připravovaných krocích. Probíhající podpisová akce podpoří naše další jednání a zapojení co nejširší veřejnosti i představitelů na všech úrovních a z celého politického spektra jistě pomůže pohnout naším problémem.

Mgr.Miluše Joanidu,  radní města Lišov

Příspěvek byl publikován v rubrice Lišov, Články se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.