Návštěva ze Suhlu

O prvním říjnovém víkendu jsme přivítali zajímavou návštěvu. Přijeli k nám na pozvání klubu 1.máje mladí představitelé levicové mládeže z družebního města Suhl.
Mezi pozvanými soudruhy byl 31 letý psycholog a člen poradního sboru pro postižené města Suhl Thomas Kiel, dále 20 letý student ekonomiky a odborný člen finančního výboru města Suhl Florian Laukner, 23 letý student oboru Mediální design a člen Městského výboru Die Linke Tobias Walther, a 24 letý technik, člen Městké rady města Suhl člen představenstva a člen představenstva Stadtjugendringu Philipp Weltzien.
Klub prvního máje pod záštitou okresního a městského výboru KSČM připravil velice zajímavý a různorodý program.
Hned první den po přivítání jsme soudruhy provedli po zelnobraní ve Vidově. Po obědě jsme společně navštívili prohlídku budějovického Budvaru. Po této velmi zajímavé a neformální části programu jsme se pustili do politické práce na půdě OV KSČM České Budějovice. Zde proběhla živá diskuse, při které jsme si navzájem vyměnili zkušenosti z práce s mládeží. Němečtí soudruzi nám v této otázce jsou velkou inspirací a věříme, že na základě vzájemného obohacení zkušenostmi budeme umět lépe reflektovat na aktuální dění ve společnosti. Je především potřeba umět sdělit mladým lidem, že nemusí být jen pasivními pozorovateli dění, ale mohou se i aktivně zúčastnit ať už na nezávazné úrovni levicového klubu mladých 1. Máje, nebo na úrovni stranické. Na tato témata se dostalo i v neděli po návštěvě České Krumlova. Po prohlídce nádherného historického města jsme byli všichni plni dojmů a dobře naladěni pro další práci. V obou diskuzích jsme se dozvěděli, že v Suhlu pracují jako na Die Linke nezávislá organizace mladých lidí zastřešená účastí ve společné celostátní levicové mládežnické organizaci. Ve své klubovně se scházejí každé dva týdny. Tam se také rodí jejich pro nás zatím nezopakovatelné nápady na upoutání pozornosti občanů směrem k levici. Při různých příležitostech mladí lidé na veřejnosti předvádějí „kousky“ s cílem ukázat na sociální nespravedlnost a jiné nešvary dnešní společnosti. Oslovování veřejnosti je další silnou zbraní, kterou naši němečtí kolegové disponují v mnohem větší míře než my. Jejich úspěšnost potvrzuje i 11 křesel Die Linke v 36 místném zastupitelstvu města Suhl. Témata diskuzí jsem tímto krátkým nástinem zdaleka nevyčerpal.
V poslední den návštěvy naši hosté absolvovali prohlídku radnice v Českých Budějovicích a před odjezdem se ještě setkali s funkcionáři městského výboru.
Našim německým přátelům se dle jejich slov program velice líbil. Odjížděli spokojeni. Věříme, že jsme jim důstojně oplatili jejich pohostinnost z letošního června a že tato společná setkání budou i v budoucnu pokračovat. Abychom naši spolupráci ještě více upevnili, přijali jsme memorandum, které stvrzuje naše úsilí o vzájemné výměně informací a zkušeností.
Za kolektiv klubu1.máje všem funkcionářům městské organizace,
všem členům a sympatizantům strany, kteří se na přípravě programu podíleli,
děkuje Jan Pikous

Příspěvek byl publikován v rubrice Klub 1. máje, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.