Výprava do Suhlu

Dne 24.6.2011 jsme v odpoledních hodinách vyrazili na dlouho očekávanou výpravu za našimi německými kolegy do Suhlu. Cesta, ač se ze začátku zdála jako dlouhá, probíhala velmi rychle a příjemně. Jelikož jsme vyrazili na cestu o něco později než naši čeští kolegové, dorazili jsme na místo až kolem 20:00. Čekalo na nás opravdu milé a přívětivé přivítání. Grilovali jsme maso, konverzovali a smáli se. Bohužel jsme museli brzy ukončit tyto radovánky, protože jsme po tak náročné cestě byli unaveni a vidina načechraných peřin u nás vyhrála na plné čáře. Druhý den ráno jsme museli vstávat opravdu velmi brzy. Měli jsme se totiž setkat se všemi našimi levicovými kolegy na městské radnici. Po přivítání jsme se usadili kolem kulatého stolu a jednání začalo. Nejdříve se představili členové zastupitelstva ze Suhlu a poté p. Nadberežný představil naši českou delegaci. Navzájem jsme si vyměnili dary a naše zkušenosti z politického dění v našich státech.

Místo pana primátora, který byl omluven, protože byl na pohřbu svého známého, nás programem provázel jeho zástupce. Dozvěděli jsme se, že strana Die Linke obsadila v zastupitelstvu 11 míst a ostatní strany 8 a méně. Což pro nás bylo velmi udivující nebo alespoň pro mne. Ona se asi levice považuje za velmi špatnou jen v našem státě, i když dříve fungovala všude na stejný princip.

Prozradil nám také, že Suhl za druhé světové války vyráběl zbraně, ale nyní je vyrábí už jen pro sportovní účely. Dále vyrábějí harmoniky a rádi by se v budoucnu specializovali na výrobu motorek. Hlavně nám osvětlil problém s nezaměstnaností. Stále více mladých lidí odchází ze Suhlu do větších měst za prací (Suhl má asi 30 tisíc obyvatel). Snaží se vybudovat průmyslové objekty a tím získat více pracovních míst pro nezaměstnané. Více nám k tomu už ovšem říci nemohl, ale sama si myslím, že jsou na dobré cestě a je dobré, že jsme si od nich mohli něco odvézt.

Po rozloučení na městské radnici následoval program nazvaný Sommerfest der Linken nebo-li letní oslavy levice. Když nepočítám počasí, tak to byl opravdu vydařený den. Zpívalo se, děti předváděly svá nacvičená představení. Ovšem nezapomenu na jednu paní, která nás slyšela mluvit česky a když kolem nás procházela, tak nám řekla „Ach, tschechische Freunde“. Opravdu mě to potěšilo. Konečně jsem pocítila příjemný pocit, že sympatizuji právě se stranou KSČM.

Kolem 17:00 jsme se vydali do nedalekého nákupního centra nakoupit si nějaké suvenýry a zamířili jsme přímo na naše ubytovací místo.

Po návratu domů jsem ještě hodně dlouho na tento vydařený „výlet“ vzpomínala a dlouho vzpomínat budu. Doufám,že se podobná akce, co nejdříve zopakuje a bude nás stále více a více.

Katarína Kolaříková

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.