Návštěva družebního města Suhl

Ve dnech 24. – 26. 6. 2011 delegace komunistů z Českých Budějovic a Strakonic, vedená Ivanem Nadberežným, navštívila družební město Suhl (oblast Duryňsko) v Německu. Po dlouhé cestě bylo s vděkem přijato pohoštění, při kterém jsme byli všichni seznámeni s plánovaným programem, který pro nás připravila místní Die Linke.

V sobotu byl program zahájen návštěvou radnice. Primátor města Jens Triebel (nezávislý) jen krátce vystoupil z důvodu nezbytné účasti na smutné události.

Podrobně jsme byli seznámeni s rozvojem města a to především od pádu berlínské zdi. Velký problém vyvolalo omezení zbrojní výroby, kterou byl Suhl slavný již od středověku a zánik výroby motocyklů značky Simson. Výsledkem bylo rozsáhlé vystěhovalectví za prací do západního Německa. Pro představu dnes má Suhl 38 tisíc obyvatel, přičemž za posledních 20 let ubylo 15 tisíc obyvatel.

Ač jsme se nijak nedomluvili, bylo vidět, že nám všem bije srdce na levo.

Po krátké polední prohlídce města následovala účast na SOMMERFESTU organizovaném Die Linke. Zpočátku nám počasí vůbec nepřálo.

Diskuze se proto přesunula do sálu. Nejen zde jsme se tak mohli dozvědět mnoho užitečného z života Die Linke a vzít si náměty i pro naši činnost. Organizátoři umožnili i naším zástupcům vystoupit a seznámit přítomné s našimi starostmi a radostmi. Volný čas podiskutovat s námi nyní našel i primátor.

V sále proběhlo i několik hudebních vystoupení. Pro některé z nás bylo velkým zážitkem vystoupení zpěváka Franka Viehwega, který do svého vystoupení zařadil i několik písniček Nohavici, samozřejmě v německém podání. Zahanbit se nenechali i naši zástupci, byli oceněni srdečným potleskem a to zvláště u písniček s německým ekvivalentem.

V podvečer se již počasí umoudřilo a tak se venku mohla při hudbě pobavit i levicová mládež.

Nepříjemným překvapením byla návštěva nácků. I po jejich nuceném odchodu zde zůstala pachuť něčeho zkaženého.

V neděli dopoledne jsme navštívili festival „Kulturní léto“ organizované městem Suhl. I nyní se počasí nepodařilo a vytrvalý déšť znepříjemňoval život všem účastníkům. Na zpáteční cestou se počasí přeci jen umoudřilo a nenarušilo rychlý návrat. Nyní bude jen na nás, jak dokážeme získané poznatky využít a předat ostatním.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.