Týden v 10 větách – Film Lidice

Očekávané překvapení, ano nebo ne. Film Lidice je nejnavštěvovanějším filmem minulého týdne. Vážné drama ,které popisuje všeobecně známou skutečnost má návštěvnost. Otázka je, jak je to v součastné době všeobecné známá skutečnost. Handrkování ohledně památníku po sametové revoluci zametlo pomalu toto událost pod koberec. Jen silné gesto ministra Dostála navrátilo Lidice tam, kam do novodobé historie patří, o čemž naše strana nikdy nepochybovala. Všeobecně známá událost je to pro starší generaci, ale ptám se. Co generace odkojená polistopadovými učebními osnovami. Nenechám si reálný náhled na lidické události změkčit uměleckým dílem, ale pro mladou generaci je podání historie i v uměleckém ztvárnění více než žádné.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Týden v 10 větách – Film Lidice

1. Lidice "historické" vs. "umělecké" napsal:

Film „Lidice“, promítaný v současné době v kinech, je film silný, neboť se zabývá silným tématem – tragédií lidí postižených pro ně fatální událostí 2. světové války. O formě i způsobu zpracování historických skutečností můžeme vést polemiku, ale osobně si myslím, že ‘pro mladou generaci je podání historie’ alespoň ‘v uměleckém ztvárnění více než’ žádoucí!

Srdečně zdravím autora,
    Karel Roháček.

• Franco napsal:

Film Lidice , promedtanfd v současne9 době v kinech, je film silnfd, neboť se zabfdve1 silnfdm te9matem trage9died lided postiženfdch pro ně fate1lned ude1losted 2. světove9 ve1lky. O formě i způsobu zocarpve1ned historickfdch skutečnosted můžeme ve9st polemiku, ale osobně si mysledm, že pro mladou generaci je pode1ned historie’ alespoň v umělecke9m ztve1rněned vedce než’ že1douced!Srdečně autora,Karel Rohe1ček.