Ohlédnutí za českobudějovickým 1. májem 2011

Tak jsem byl při tom – jako každý rok. Od rána vzhlížel k obloze a říkal si: bude nebo nebude? Ptáte se, co? Přeci – pršet! Na počasí záleží 1. května až na prvním místě. Pod proudy jarního deště se nemanifestuje nejlépe. A vyšlo to! Svatý Petr má komunisty rád.Tak jsem byl při tom – jako každý rok. Od rána vzhlížel k obloze a říkal si: bude nebo nebude? Ptáte se, co? Přeci – pršet! Na počasí záleží 1. května až na prvním místě. Pod proudy jarního deště se nemanifestuje nejlépe. A vyšlo to! Svatý Petr má komunisty rád.Zažil jsem 1. máje všelijaké: vesele rozjásané s nekonečnou řadou alegorických vozů a briskně hrající muzikou v dětství, masově povinné se štafáží pionýrů mezi blahosklonně se tvářícími státníky ve studentských letech, i ty mnohem skromnější, ba přímo komorní, provázené tu houkajícím autem, tu husím pochodem „gumáků“ v letech polistopadových. Ale všem těm 1. májům byla společná radostná a slavnostní nálada – vždyť slavíme Svátek Práce! Tak jaképak to asi bude letos?Tradiční mítinkové místo, tradičně pěkně zaplněno, nálada tradičně slavnostní, na pódiu před mikrofony netradičně dvojice mladých pohledných lidí – Pavla s Honzou. Moc hezké, říkám si, mládí vpřed! Ale hovořit před pozorným shromážděním není vůbec snadné. Jsem zvědav, jak jim to půjde…Kupodivu, bez státní hymny, Internacionály či Písně práce to také jde. Záměr nebo nebyla pomocná technika? Moderátoři se ale do toho opřeli, vítají přítomné, vítají hosty, vítají členy všech možných krajských i okresních orgánů a komisí, vítají a vítají. Pak plavně přecházejí na prvomájové téma: Pavla „nahrává“ Honzovi otázkou, jak on vidí 1. máj. Honza je připraven a začíná velkoryse: zmiňuje se o pěti „slupkách“, jež před svým vnitřním zrakem vidí. A hned uvádí tu prvou – nazvěme ji „líbací“: Na 1. máje by se především měli všichni, ať mladí či dříve narození, políbit pod rozkvetlou třešní. Sic! Veselý šum mezi posluchači. Na to Pavla pohotově slibuje, že příští rok dodají rozkvetlou třešeň přímo až na místo mítinku, aby žádné z přítomných žen nehrozilo nezdravé uschnutí.Bezva, a co ukrývají další Honzovy slupky? K odhalení jejich tajemství již jaksi nedošlo. Na pódium nastoupila trojice vážených hostů – řečnili pěkně, aktuálně a svižně: Vojta Filip nenechal nit suchou na vládní koalici, Vláďa Remek zavzpomínal na atmosféru máje, v němž uskutečnil svůj historický let do vesmíru, Petr Braný s humorem jemu vlastním pokáral parlamentně koaliční pleticháře a pochválil hudbu. Potlesk a sláva jim!A pak už se opět vyhrávalo, zpívalo a debatovalo – s hosty ve skupinkách nebo jen tak mezi návštěvníky u stolů či pod rozkvétajícími kaštany. Hezké a příjemné setkání.Je škoda, že dvojice moderátorů již nepokračovala v odhalování tajemství Honzových čtyř zbývajících slupek. Třeba se to dozvím příští rok?! V tuto chvíli tedy dodám jednu „slupku“ vlastní: Vidím nejen aleje rozkvetlých třešní a pod nimi zástupy líbajících se párů, vidím především zástupy pracujících, kteří od roku 1890 rok co rok přicházejí společně oslavit opravdu velký svátek – svátek poctivé lidské práce, svátek vykoupený krví zastřelených, utýraných, nevinně odsouzených a popravených bojovníků za osmihodinovou pracovní dobu, bojovníků za poctivou odměnu za poctivou práci. Neboť stále platí: »Vše čeho člověk užívá, z poctivé práce vyplývá!« Pevně věřím, že tato slupka je i v dnešní době ta nejdůležitější a že ji jako důležitou vnímá i naše soudobá mladá generace!Práci čest a 1. máji huráá!

Karel R. se představuje:

Vizte mou webovou stránku na URL http://www.umbr.cas.cz/~rohacek
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.