Ještě k oslavám 66 tého výročí osvobození

Tak jako všechno v naši společnosti zaznamenalo v posledních 20 ti létech změny, tak je zaznamenaly i oslavy osvobození. V Lišově i v okolních obcích v pracovní den dopoledne rozvezli úředníci kytice k hrobu sovětského vojáka a k památníkům obětí II. světové války.

V obcích bez přítomnosti občanů.  Pouze v Lišově se scházel lampionový průvod. Komunisté tyto praktiky kritizovali a k hrobu sovětského vojáka (mimochodem jediného na celém Lišovsku) chodili s kyticí šeříku sami.

Letos díky nové Radě města to bylo jinak. V obcích převzali aktivitu osadní výbory jak tomu  bylo dřív. A tak ve Velechvíně se u památníku obětí války sešli občané, hasiči v uniformách položili kytici, pan starosta vystoupil s krátkým projevem a ani státní hymna nechyběla.

I k hrobu sovětského vojáka v Lišově byli pozváni občané, hasiči položili kytici, promluvil pan starosta a předsedkyně ZO KSČM Lišov. Předtím opravily Služby města Lišova hrob a tak byl  tentokrát vzpomínkový akt opravdu důstojný. Snad tedy lidé začínají chápat, že jsou věci na kterých se můžeme shodnout bez ohledu na politickou příslušnost, náboženství či rasu.

A k tomu projev úcty k těm, kteří za nás ve II. světové válce položili životy rozhodně patří.

Příspěvek byl publikován v rubrice Lišov, Novinky, Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.