Z jednání zastupitelstva

Zatímco děti školou povinné užívaly jarních prázdnin, zastupitelé Českých Budějovic na svém čtvrtém zasedání v novém složení projednávali otázky více či méně závažné.

Na první bod programu se probojovalo delegování zástupce města na valné hromady naší tak často diskutované Teplárny. Návrh byl přijat v pozměněném znění, kde je zakotveno, že město tento úkol svěřuje JUDr. Stanislavu Vachtovi.

Na hledáček zastupitelstva se samozřejmě dostal i pan Podhola, když byl podán návrh na jeho odvolání z funkce náměstka. Pro zařazení bodu na program bylo 10 zastupitelů, 4 se hlasování zdrželi a ostatní nepovažovali za nutné v této fázi jeho odvolání řešit. KSČM nevidí jako přínosné nyní výrazně ovlivňovat vzniklou situaci. Já osobně předpokládám, že v souvislosti se sjezdem si to pánové z ČSSD na patřičných místech vyříkají.

A nyní zase z jiného soudku. Soudružka Klokočková upozornila na svérázný postup při jarním úklidu města, kdy se staly největším trnem v oku přístřešky bezdomovců a tyto byly systematicky odklízeny, ačkoli venku ještě nedávno panovaly teploty hluboko pod – 10 stupni. Vánoční stromečky, jejichž úklid měl být dokončen minulý měsíc, byly a na některých místech ještě jsou k vidění i dnes. Zastupitelka a členka sociální komise také rozpoutala diskuzi na téma počtu volných lůžek v zařízeních pro lidi v těžkých životních situacích a upozornila, že ve vlastnictví města není dostatečný počet lůžek. S řešením tohoto nešvaru bohužel nepočítá Rozvojový plán sociálních služeb města České Budějovice 2008 – 2013, který byl 14. bodem čtvrtečního jednání.

Vyslechli jsme vyhodnocení dotačních programů na podporu sportu, volnočasových aktivit, sociální oblasti, ochrany životního prostředí.

Předseda kontrolního výboru byl několikráte tázán ohledně důvodu stažení zprávy kontrolního výboru z programu schůze, protože kolegové z HOPB se zase vyznamenali, když zpochybnili výsledek hlasování o tom, zda má být předseda kontrolního výboru přítomen jednání rady či nikoli. Ačkoli byl návrh pro ZM a radu města hlasováním zdárně podpořen a byl pořízen zápis, po internetové diskuzi na toto téma bylo vše jinak.

V zastupitelstvu se zaobíráme opravdu širokou škálou problémů. Jsem si jist, že přesné informace si každý po určité chvíli hledání najde, takže nebudu vypisovat všech 24 bodů programu z jednání českobudějovického ZM v březnu.

Jan Pikous

Příspěvek byl publikován v rubrice Zpravodajství, České Budějovice, Články se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.