V Číně blokují na internetu slovo jasmín

Tak tuto myšlenku jsme mohli slyšet v neděli 20.2. z úst zpravodaje ČT v Číně a v to v souvislosti s místními demonstracemi prý napodobující dění v muslimském světě.  Jaká je pravda? Tak to lze ověřit na místních vyhledávačích například na čínské obdobě seznamu.cz tedy baidu.com a výsledkem je nabídka 62,5 milionu stránek.

Chcete se přesvědčit a neumíte čínsky? Nejdříve naleznete slovo jasmín ve wikipedii http://cs.wikipedia.org/wiki/Jasm%C3%ADn. Následně si otevřete čínskou verzi v levém sloupci nabídky http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%8C%89%E8%8E%89 (čínštinu poznáte podle začínajících písmen zh). Okopírujete slovo jasmín v čínštině 茉莉 a vložíte do vyhledávače http://www.baidu.com a dáte hledat. Výsledek je zde http://www.baidu.com/s?wd=%DC%D4%C0%F2&n=2. Nyní se stačí o pravdivosti přesvědčit např. pomocí překladače google.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zpravodajství se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.