Optimalizace? Ano, ale…

Na jednotlivých krajských zastupitelstvech se řeší problém tzv. optimalizace středních škol.

Je jich mnoho a studentů ubývá. Tento trend ještě nějaký rok potrvá. Současná naplněnost je asi šedesátiprocentní. Po období poklesu nastane nárůst na osmdesát procent, uvádí pan ministr školství. Optimalizace je tedy nutná. Samozřejmě s ní souhlasí každý napříč politickým spektrem, ale pozor – nesmí se týkat jeho regionu! Pak bojuje jako lev za zachování školy. Rovněž studenti »brání« svoji školu. Nejsem stoprocentně přesvědčena, že je to jen jejich vlastní iniciativa. Jinak by nemohli pobíhat po ulicích v dopoledních hodinách s petičními archy. Někdo je přece musel do těch ulic místo vyučování pustit. Sama jsem pedagog, a tak se ptám, kdo v té době ručil za jejich bezpečnost?

První nástin optimalizace se na jihu Čech nezdařil a sám vedoucí školského odboru odstoupil. Klub KSČM se k optimalizaci připojuje, ale musí se optimalizovat všude. To znamená nejen školy státní (krajské), ale i církevní a soukromé. Pokud budeme redukovat pouze krajské školy, budou muset studenti přecházet na školy soukromé, a to zavání plíživou privatizací českého školství. České soukromé školy mají navíc jednu zvláštnost, respektive raritu – jsou dotované státem z 90 %! Samozřejmě k tomu vybírají i nemalé školné. To ve světě neexistuje. Tam jsou závislé na výběru školného, případně si zažádají o grant, sponzorský příspěvek, ale státní dotace jsou minimální, mnohde nulové.

Jihočeští zastupitelé za KSČM podpoří optimalizaci pouze tehdy, bude-li spojena se změnou zákona o financování soukromého školství. Jaká výše státní dotace by to měla být, je předmětem další diskuse. Já osobně si myslím, že padesátiprocentní – jsme přece v tržní společnosti. V kompetenci krajů je iniciace změny zákona.

Vybrat školu, které by se měla optimalizace týkat, je obtížné. Ihned se hovoří o její dlouholeté tradici, výborných a odborně zdatných pedagozích, o úspěšných studentech. Měřítkem výběru by mohly být výsledky státních maturit. Ty by napověděly o skutečné kvalitě škol zřizovaných krajem, ale i škol soukromých.

Alena NOHAVOVÁ, členka Zastupitelstva Jihočeského kraje

Příspěvek byl publikován v rubrice JČ kraj, Zpravodajství se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.