Na besedě u starosty

Poslanci parlamentu ČR za KSČM  JUDr.Vojtěch  Filip a RSDr.Petr Braný přijali pozvání nového starosty města Lišova pana Jiřího Švece a přijeli koncem ledna 2011 pohovořit o problémech obcí.

Hlavní pozornost byla věnována vybudování přeložky velmi frekventované silnice I.třídy č.  34 -E 551, o kterou občané města i přilehlých obcí a hlavně občané města, kteří bydlí na třídě 5.května, usilují už hezkou řadu let, neboť jsou obtěžováni nadměrným hlukem, vibracemi, smogem a prašností, které jsou vyvolány extrémním nárůstem jak počtu motorových vozidel tak i intenzitou dopravy v průběhu celých 24 hodin.

V Lišově byla vybudována  sedmdesátých létech minulého století moderní Základní škola pro 320 žáků a k ní později Mateřská školka s jeslemi pro150 děti, do které dojíždí  všechny děti z okolních přilehlých obcí, které musí přecházet tuto frekventovanou silnici. Souvislé kolony vozidel na této hlavní silnici velmi ztěžuji jak občanům tak i podnikatelům nájezd a výjezd do jejich objektů, najíždění a odbočování vozidel z hlavní silnice na další komunikace. Vzhledem ke známému porušování   předpisů o rychlosti jízdy  vozidel v obci a o respektování práva chodců na bezpečný přechod, došlo v minulých létech i k mnoha závažným dopravním nehodám jak se zraněním, tak i se smrtelným koncem.

Zatím nepomohly ani petice občanů a obíhání všech možných úřadů. Zdá se, že tentokrát by se věci mohly přece jen pohnout kupředu, tak uvidíme.

Dalším nemalým problémem jsou peníze přidělované obcím. I když Lišov nepatří k těm hodně zadluženým, přesto nemůže splnit oprávněné potřeby občanů, jak by bylo třeba. Jedná se hlavně o nové chodníky, dětská hřiště, osvětlení, úklid města v přilehlých obcí dále o vodovody, odbahnění návesních rybníků apod. Řeč byla i o kultuře, společenských organizacích ve městě a o historii. Atmosféra besedy byla příjemná a tak si počkáme, jaké přinese výsledky.

Mgr.Miluše Joanidu,zastupitelka za KSČM Lišov

Příspěvek byl publikován v rubrice Lišov, Novinky, Články se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.