Z prvého jednání zastupitelstva v Týně nad Vltavou

Z dvanácti subjektů ve volbách se do místního zastupitelstva v Týně nad Vltavou dostalo deset z nich. Po osmi letech si zastupitelstvo členy osmi politických stran,které vytvořilo širokou koalici zvolilo nové vedení v čele se starostou Mgr. Milanem Šnorkem (ODS). Do opozice byli odsunuti 3 zastupitelé (Sdružení přátel Vltavotýnska) a 2 zastupitelé za KSČM.
Nový pravicový starosta zvolený v poměru 15:5 vystřídal jiného pravicového starostu pana Mgr. Karla Hájka. Ačkoliv v minulých letech se dělaly dluhy, a ne malé, na což mnoho subjektů stávající koalice kriticky poukazovala, byli na prvním zastupitelstvu zvoleni do funkce dvou místostarostů pánové František Němec (ČSSD) a Ing. Ivo Machálek (Strana svobodných občanů). Nutno podotknout,že komunisté navrhovali jednoho místostarostu tak jako dosud.
Tolik kritizovaná US DEU ve spojení s ODS se v podstatě trochu obměnila a dnes vládne v Týně ODS s ČSSD, s některými sdruženími a do rady si přizvali i celostátně neexistující     US DEU v zastoupení panem Mgr. Karlem Hájkem. Demokracie v Týně je i nadále pokřivená vždyť i nadále pokračuje skutečnost kdy „parta 15 kluků se nebude ptát těch ostatních“ na potřeby občanů Týna.
Školení z demokracie pokračovalo v režii pana starosty, (mimochodem tento problém vyučoval studenty gymnázia) zřízením kontrolního a finančního výboru do jehož  čela byli zvoleni zástupci koalice (US DEU a TOP 09). V tuto chvíli požádal o slovo opoziční zastupitel Mgr Jaroš Miroslav (KSČM), který se pozastavil nad dobrým zvykem a nepsaným pravidlem, že koalice vedení těchto výborů přenechává opozici. Tato poznámka byla odměněna souhlasem občanů v sále.
Nic se však nezměnilo a navíc jsou výbory netradičně jedenáctičlenné což významně bude ztěžovat jejich práci.
V otevřené diskusi bylo kritizováno zřízení funkce 2. místostarosty v době kdy je rozpočet velmi napjatý. Starosta to zdůvodnil slovy, že se jedná o politické rozhodnutí. Dále RSDr. Květoslav Kolařík připomněl, že při tak široké koalici bude potřebné připravit jakési „vládní“ prohlášení s čím a jak chce nové zastupitelstvo pokračovat ve prospěch občanů Týna. Tyto úkoly pak mohou být občany kontrolovány a vedení se na základě toho může občanům zodpovídat. Odpověď starosty, že politika je umění možného připadala jako univerzální v každé situaci. Tedy vše co se neudělá se dá takovou odpovědí zdůvodnit.
Uvidíme jak si vedení s vyššími náklady na mzdy a vysokým zadlužením města povede.

Příspěvek byl publikován v rubrice Týn nad Vltavou, Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.