PRAVICE NYNÍ SLIBUJE NEMOŽNÉ

i to, v čem nechtěla vyhovět občanům ještě před měsícem a skoro dvacet let předtím

Když sledujeme nebo se přímo účastníme této volební kampaně v boji o počet mandát v zastupitelstvu města a zejména o vedení města, tato kampaň má určitě některé nové rysy.

Město je ještě více polepeno plakáty, billboardy a dalšími formáty tiskovin, některé redakce se starají především o „vytypované“ strany a podstrkují „důležitá“ často osobní témata, o kterých lze pochybovat, že přinesou prospěch občanům.

O největších problémech v životě města se mluvilo na besedách, organizovaných například Radiožurnálem a Sedmičkou Mladé fronty. Oproti očekávání bez boje. Představitelé ODS, ještě nedávno primátor za ODS a nyní odpůrce Juraj Thoma, ale i noví lídři TOP 09 a Věcí veřejných, si téměř s absolutní něžností přivlastnili požadavky a cíle KSČM, a dalších opozičních politiků a tvrdí občanům, jak rádi je budou hned po volbách uskutečňovat. Občané byli trochu zklamáni, jak si všech sedm lídrů – politiků notovalo, ale pro dialog a kritiku jaksi nebyl prostor.

Agentury předvádějí svůj um, dále rozvíjejí politické projekty vyzkoušené v působení na voliče zjara před sněmovními volbami. Snad mnozí voliči už pochopili po více než sto dnech vlády v Praze, o čem asi bude politika TOP 09 či Věcí veřejných i zde ve městě. Občané pro město, zorganizovaní především sedmičkou bývalých členů ODS, kteří teprve nedávno jaksi „vypadli“ z rady a rodné strany, se činí nejvíce. Znám je osobně dlouho a měl jsem za to, že nepatří mezi tak bohaté, že by měli zdroje na zaplacení předvolební kampaně, která při skromném odborném odhadu bude stát hodně přes desítku miliónů.

Nepřineslo by výsledek zkoumat nyní, kdo sponzoruje tyto masivní kampaně pravicových stran, to se krátce po volbách začne projevovat. Navštívil jsem před několika dny hlavní město, tam jsou na každé ulici vyvěšeny miliony, zejména od vládnoucích stran, ostatní se jen krčí v závětří, protože malé strany nejčastěji žijí z volebních příspěvků státu… Kalousek ví, proč chce tyto příspěvky postupně po deseti procentech snižovat, aby zachránil stát a jeho kasu.

Nevisí nám snad na ulicích ty miliony, za které mohlo být postaveno více dálnic, silnic a obchvatů, parkovacích domů, humanizovat sídliště. Nemuseli bychom zvyšovat poplatky za lékařskou péči a za vzdělání. Ve volbách by se mohlo více diskutovat, slovo tolik nestojí, a bylo by za co udělat i v našem městě váš život kvalitnější.

Právě vrcholí předvolební kampaň. Všechny strany všemi silami bojují o svůj mandát, o počet křesel v zastupitelstvu města, o možnost vedení města, ale současná kampaň má i určitě některé nové rysy.

Město je o mnoho více polepeno plakáty, billboardy, a dalšími formáty tiskovin a lidé jsou zaplavováni dalšími letáky, dárečky a upomínkovými předměty. Některé redakce novin a časopisů se snaží postrkávat své „vytypované“ strany. Dávají jim větší prostor, a to hlavně „redakčními“ materiály na přední strany.

O největších problémech v Českých Budějovicích a okolí se mluvilo na besedách, organizovaných například Radiožurnálem a Sedmičkou MF. Čekaly se velké názorové střety, ale neudálo se zhola nic. Představitelé ODS, ještě nedávno primátor za ODS a nyní odpůrce Juraj Thoma, ale i noví lídři TOP 09 a Věcí veřejných, si téměř s absolutní něžností přivlastnili požadavky a cíle KSČM a dalších opozičních politiků. Nyní tvrdí občanům, jak rádi je budou hned po volbách realizovat. Ani se nedivím, že občané byli zklamáni, jak si všech sedm pravicových lídrů – politiků notovalo. Ale záměr besed se jim podařil – nebyl prostor pro dialog ani pro kritiku.

Občané pro město (převážně bývalí členové ODS, kteří nedávno jaksi „vypadli“ z rady města a rodné strany) se činí nejvíce. Znám je osobně dlouho a měl jsem za to, že nepatří mezi tak bohaté, že by měli zdroje na zaplacení předvolební kampaně, která při skromném odborném odhadu bude stát hodně přes desítku miliónů.

Je zbytečné nyní zkoumat, kdo sponzoruje masivní kampaně pravicových stran, protože se to krátce po volbách začne projevovat.

Agentury svůj záměr plní. Předvádějí svůj um, rozvíjejí politické projekty, které si ověřily na voličích už na jaře při volební kampani do Směnovny. Snad mnozí voliči už pochopili, po více než sto dnech vlády v Praze, o čem asi bude politika TOP 09 nebo Věcí veřejných i u nás. Všichni tvrdí, že povolební uspořádání v Českých Budějovicích bude mapovat Prahu. Nedopusťme to, dějme šanci rozumu, hospodárnosti a lidskosti.

Zamysleme se – nevisí nám v ulicích ty miliony z provizí a úplatků, z předražených staveb, za které mohlo být například postaveno více kilometrů dálnic, silnic a obchvatů nebo parkovacích domů či humanizovat naše neutěšená sídliště. Vždyť bychom ani nemuseli zvyšovat poplatky za lékařskou péči nebo za vzdělání. Ve volbách by se mělo více diskutovat, slovo tolik nestojí, a zbylo by hodně peněz, za které bychom mohli udělat i v našem městě život nás všech kvalitnější.

Příspěvek byl publikován v rubrice Volby, České Budějovice, Články se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.