Nepodléhejme kampani proti lékařům

Články pana Věrteláře jsem vždy ráda četla, byly podnětné a inspirativní.

Musím však polemizovat s jeho publikovanými názory ohledně problémů ve zdravotnictví. Nejen on, ale i nemalá část veřejnosti spojuje postavení privátního praktického lékaře s postavením lékaře – zaměstnance nemocnice. V tom tkví hlavní problém spolu s negativně vedenou mediální kampaní proti akci »Děkujeme, odcházíme«.

Nedivím se však volání nemocničních lékařů po změně. Vždyť dvacet let slyší pouze sliby, ale ani za tu dobu se jich už patnáct ministrů zdravotnictví nezastalo. Současný ministr se postavil na stranu těch, kteří léta tunelují a parazitují na našem zdravotnictví. Jsou to především zahraniční farmaceutické společnosti. SÚKL neprovedl revizi maximálních cen léků a výši úhrady VZP. Regulace výdajů za léky, snížení počtu zdravotních pojišťoven, odstranění zastropování pojistného atd. je v kompetenci ministra, vlády a Parlamentu ČR. Vláda sice deklaruje boj proti korupci, ale v tomto případě nic nečiní, ba naopak tuto situaci podporuje. Naše nedůvěra k akci lékařů nemocnic tak povede k dalšímu navýšení nejen regulačních poplatků, cen za léky, ale i k zhoršení zdravotní péče a dalším připojištěním za nadstandardy. A nemyslím tím vybavení pokojů a stravu.

Vrátím se ještě k článku. Mám pocit, že i pan Věrtelář se připojil k mediální kampani, že ti doktoři mají dost. Samozřejmě, že bychom mohli diskutovat o tom, zda je měřitelný např. měsíční plat pilota 250 tisíc, plat lékaře 50 tisíc, či zdravotní sestřičky 20 tisíc. Uvádí se, že průměrný plat lékaře v nemocnici je těch 50 tisíc. Tak budu trochu počítat. Hrubá mzda začínajícího lékaře je 17 tisíc Kč, dvouatestovaného lékaře 27 tisíc. Hodinová mzda za přesčasovou práci je 150 Kč. Tudíž, aby se hypoteticky tito lékaři dostali na těch 50 tisíc, tak musí ten první měsíčně odsloužit 220 hodin a ten druhý cca 150 hodin. V přepočtu k 22 pracovním dnům to znamená, že denně pracují 18,5 hodiny (10 + 8,5) či 15,5 hodiny (7 + 8,5). Samozřejmě, že pracují i v noci, o víkendech, svátcích. Budu tudíž počítat 30 dní bez jakéhokoliv volna a vyjde na jeden den 13,5 a 11,5 hodiny. Tudíž každý den včetně sobot, nedělí a svátků nastoupí v 7 ráno a odejdou večer v deset respektive v osm hodin. Není to porušování Zákoníku práce? Kde je čas na další vzdělávání, na další samostudium? Opravdu jim to závidíme? Opravdu jim závidíme práci ve stresu? Je-li větší problém, tak pacienta praktický lékař pošle do nemocnice. Víte, plat soukromého praktického lékaře se nezveřejňuje. Ale my pacienti známe jejich ordinační hodiny a víme i o tom tzv. »papírování«, které byrokraticky narostlo. (Mimochodem, dříve to pro všechny lékaře v OÚNZ vykonával úředník.) Nechci posuzovat práci těchto privátních lékařů a stomatologů. Jednak se to případ od případu liší a každý si to zhodnotí podle vlastní zkušenosti. Přesto uvedu jeden příklad. Na LSPP v nemocnici slouží nemocniční lékař za 150 Kč na hodinu a privátní lékař za 300 Kč. A těm druhým ještě děkujeme, že pomohou, protože je jich poskrovnu. Ostatní nemají zájem, není to jejich povinnost.

Další fakt k zamyšlení: Předseda Sdružení praktických lékařů konstatoval, že nemá signály, že by lékaři chtěli podpořit nemocniční lékaře. Uvedl: »Rozhodně neuzavřeme ordinace a o pacienty se postaráme, pokud nám pojišťovny zaplatí«. A pan ministr Heger 6. ledna těmto lékařům slíbil, že dojedná s pojišťovnami, aby těmto lékařům péči navíc zaplatil. Jistě v tom poměru, který jsem uvedla dříve. Že by dvojí metr? Že by další snaha rozdělit lékaře? Víme, kam vedlo a vede roztříštěné odborové hnutí, rozdělení odborů na různé profesní svazy. Rozděl a panuj! Nechci být prorokem, ale mám velkou obavu, že tato akce povede ke zrušení a privatizaci některých nemocnic. Spustí se další mediální kampaň, kde vinu ponesou právě ti odvážní nemocniční lékaři. Vykonali práci mouřenína!

Na závěr dodatek k článku. O nákupu farmak, přístrojů, zdravotních pomůcek a služeb nerozhodují řadoví lékaři, ale primáři a vedení nemocnic.

Vítězslava BABOROVÁ, členka Zastupitelstva Jihočeského kraje

22. 1. 2011Vítězslava BABOROVÁ

zdroj: http://www.halonoviny.cz/articles/view/214669

Příspěvek byl publikován v rubrice Zpravodajství se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.