Komu dáte hlas, občané ?

Na cestě z Českých Budějovic do Třeboně, případně dál do Vídně, leží město Lišov. Žijí tu i v přilehlých obcích čtyři tisíce obyvatel.

I ten, kdo jen projíždí, si všimne problémů, které místní trápí. Především je to hlavní Třída 5. května přeplněná osobními auty, náklaďáky, kamiony a na ní neustále vytlučené vpusti, chybějící místa na zaparkování, neupravené chodníky (před 14 roky byly rozkopány kvůli plynofikaci), nedostatek zeleně. Přechod přes tuto ulici je problémem nejen pro seniory, protože auta nedodržují předepsanou rychlost a nikdo je nekontroluje. Nemluvě o hluku (znemožňuje i poslech hlášení místního rozhlasu), otřesech a smogu, kterého si obyvatelé okolních domů užívají až až.

Zastupitelé za KSČM se snažili tento problém řešit už v minulém volebním období. Jednak sepsáním dvou petic, jednáním na příslušných úřadech (Krajský úřad, Ředitelství silnic a dálnic), ale i informováním poslanců za KSČM o této problematice. Stav je ale stále stejný, protože úřední šiml pracuje velmi pomalu.

Dalším velkým problémem byla skládka komunálního odpadu na okraji města. Podařilo se zaktivizovat občany města a další rozšíření skládky bylo zastaveno.

Mateřská škola ve městě zaznamenala významné úpravy, dostala nový kabát a výborně funguje. Je o ní stále velký zájem, o čemž svědčí její naplnění. Ale kde si budou děti hrát, když přijdou domů? Hřiště ve „Špitále“ rozhodně nestačí. A kam půjdou třeba starší kluci s míčem ? Ani senioři na tom nejsou lépe, těžko najdou lavičku pod stromy bez hluku ze silnice.

V minulém volebním období se podařilo prosadit poměrné zastoupení stran do Rady města a možnost vyjádření občanů k projednávaným bodům ještě před hlasováním zastupitelů. Ale informovanost občanů, jak jimi zvolení zastupitelé hlasují, stále kulhá. Proto budeme opět prosazovat jmenovité zapisování hlasování, zvláště v těch případech, kdy se rozhoduje o investicích, o zadávání zakázek, o využívání dotací a fondů EU a zásadních vlivech na život občanů.

Přes velký tlak pravicových stran se podařilo prosadit, že jsou opět v těchto volbách dva volební obvody – město a venkov. Tak budou mít i menší obce možnost přes svoje zastupitele prosazovat své potřeby, jako například ve Velechvíně protipovodňová opatření, dořešení otázky hasičské zbrojnice, ve Lhoticích opravu budovy osadního výboru a ve všech obcích hlavně opravy místních komunikací.

Jistě by se našla ještě řada dalších problémů, které občany trápí. Není v našich silách je všechny vyřešit, ale rozhodně můžeme slíbit, že se jimi budeme zabývat a podporovat všechna dobrá řešení ve prospěch občanů města i obcí.

Mgr. Miluše Joanidu, zastupitelka za KSČM v Lišově

Příspěvek byl publikován v rubrice Lišov, Volby, Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.